START      O BLOGU     FRANCJA      JĘZYK FRANCUSKI      NIEZBĘDNIK GRAMATYCZNY      PUK PUK      WWW      KONTAKT

czwartek, 2 lipca 2015

Żabie udka, ślimaki i kasztany

Żabie udka, ślimaki i kasztany to 3 bardzo nietypowe specjały charakterystyczne dla kuchni francuskiej, jednak żabie udka i ślimaki nie są tak popularne jak przedstawiają to stereotypy, które przerabiają Francuzów na Żabojady. Dzisiaj chciałabym omówić te 3 potrawy, które znałam zanim wtajemniczyłam się w kuchnię francuską :) 



Żabie udka

We Francji tradycyjnie przygotowane żabie udka (cuisses de grenouilles) serwowane są z czosnkiem, masłem i pietruszką. Podawane są ze świeżo upieczoną, chrupiącą bagietką. Żabie udka je się palcami. Ich mięso jest bardzo delikatne, a smak przypomina mięso z kurczaka na kwaśno :) Żabie udka nie są masowo jedzone we Francji. Przysmak ten jest drogi i należy raczej do rarytasów kuchni francuskiej, stąd też nie króluje na francuskich stołach, a w restauracjach zamawiany jest głównie przez turystów :) Ponadto kupno żabich udek w sklepach graniczy z cudem. Żaby należą do gatunku mocno zagrożonego i już w 1980 roku władze francuskie wprowadziły zakaz ich zbierania w celach konsumpcyjnych, dlatego większość żabich udek we Francji jest importowana. Drugi obalony mit to fakt, że nie tylko Francuzi są narodem „żabojadów”. Koneserami tych specjałów są również ich sąsiedzi Belgowie i Luksemburczycy oraz mieszkańcy Indonezji, Chin, Tajlandii, Wietnamu i Ameryki Południowej.

Ślimaki

Najbardziej znanym przepisem jest ślimak po burgundzku - symbol kuchni francuskiej i tradycyjne danie regionalne w Burgundii. Jest to skorupka faszerowana ugotowanym mięsem ze ślimaków połączonym z masełkiem czosnkowym i drobno posiekaną natką pietruszki (le persil), stąd zielony kolor farszu. Przed przygotowaniem ślimaki powinny zostać poddane specjalnej diecie solnej, która umożliwi im wypróżnienie i pozbycie śluzu. Nafaszerowana skorupka ślimaka jest układana w brytfance i pieczona w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min. Konsumpcja ślimaków to istny rytuał przypominający operację. Muszlę należy trzymać za pomocą specjalnych szczypiec (une pince à escargots),

źródło: annakrucko.blog.pl

a następnie wyciągnąć farsz za pomocą specjalnego widelczyka (une fourchette à escargots).

źródło: annakrucko.blog.pl

Może ślimaki nie wyglądają apetycznie i sprawiają problem przy jedzeniu, ale przeważa opinia, że są smaczne. Tak jak w przypadku żabich udek, ślimaki jadalne (winniczki, Gros Gris) uznawane są we Francji za rarytas. Na francuskich stołach pojawiają się najczęściej jako ekskluzywna przystawka (l'entrée).

Kasztany

Gorące jadalne kasztany (marrons, châtaignes), które pojawiają się jesienią. Przepis na pieczone kasztany znajdziecie na blogu Izy w tym wpisie lub Pauliny tutaj.

żródło: http://loveforfrance.com/jak-przygotowac-gorace-kasztany/


Słowniczek:

cuisses de grenouilles - żabie udka
les escargots - ślimaki
escargots au beurre persillé - ślimaki z masłem pietruszkowym
le persil - pietruszka - łatwo zapamiętać jak proszek do prania :)
une pince à escargots - szczypce do muszli ślimaków
une fourchette à escargots - widelec do ślimaków
l'entrée - przystawka
marrons - jadalne kasztany
châtaignes - jadalne kasztany

3 komentarze:

  1. Wbrew pozorom kasztany sa jednak bardzo popularne w kuchni jesienno-zimowej.
    Na Boze Narodzenie robi sie czeslo kaplona nadziewanego farszem z kasztanami (ja sama musialam sie nauczyc go przygotowywac aby zyskac szacunek mej francuskiej rodziny :)
    Popolarne sa tez kasztany kandyzowane, ktore darowuje sie w prezencie jakk czekoladki i jest to prezent dosc ekskluzywny, ktory wypada zakupic u cukiernika a nie w supermarkecie.
    Sa tez regiony Francji, gdzie robi sie z kasztanow make , ciasta, ciasteczka itp :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak pierwsze zdanie, może trochę zmylić, więc zrobię kosmetyczną zmian we wstępie :) dzięki Nika za rozszerzenie tematu o kasztanach :)

      Usuń
  2. Żabiego udka chyba bym nie zjadła, wstrząsa mnie na samą myśl;) ślimaki zjadałam kiedyś przez przypadek zapiekane w bułce, a kasztany mnie intrygują to chyba bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń